Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspirasjon

Karins nya färger

31.1.2022

Karins nye farger

Da Bruno Mathsson oppkalte sin møbelkreasjon etter sin kone, ble hun en del av svensk designhistorie. Nå tar den snart 50 år gamle lenestolen Karin 73 steget inn i 2020-årene, kledd i to nye farger.

Bruno Mathsson møtte sin fremtidige kone Karin Swärd på 1940-tallet og i 1969 designet han det første møbelet dedikert til henne. Lenestolen Karin ble raskt en klassiker og fire år senere ble oppfølgeren Karin 73 lansert.

Om vi spoler tiden frem nesten et halvt århundre inviterer Nordiska Galleriet og DUX Bruno Mathssons møbler til et nytt årtusen. Inspirert av designlenestolens evne til å bevege seg mellom generasjoner, smelter lenestolens tidløse design sammen med dagens puls og kler den i to nye farger. Karin 73 Limited Edition selges eksklusivt hos Nordiska Galleriet i et begrenset opplag i grønt og lilla, med ti nummererte eksemplarer per farge.

Lenestolens design har ikke blitt endret. De dype sømmene i rygg og sete gir Karin 73 et unikt og retroinspirert uttrykk. Den har også ben med hjul, som gjør den enkel å flytte og plassere i rommet.

Editorial Splash 1 - Karins nya färger
Editorial Splash 2 - Karins nya färger

”Den ultimate sittingen er en kunst, som den ikke burde være.”

Bruno Mathsson var en formgiver, kunstner og arkitekt – en innovatør i stadig utvikling. Han regnes for å være den designeren som har hatt størst innvirkning på moderne svensk møbeldesign. Mathsson vokste opp i Värnamo som snekkerlærling i en familie med flere generasjoner snekkere. Samtidig ble han fascinert av mulighetene for å utvikle møblers form og funksjon, og inspirert av funksjonalismens ideer begynte han å studere på egenhånd. I 1929 fikk han tilgang til Röhsska Kunsthåndverksmuseets bibliotek og snart ble esker med bøker sendt med tog mellom Värnamo og Gøteborg.

I 1931 fikk Bruno Mathsson muligheten til å designe en stol for sykehuset i Värnamo. Personalet mente imidlertid at stolen var så stygg at de la den på loftet (og hentet den tilbake igjen etter Mathssons gjennombrudd).

Editorial Splash 3 - Karins nya färger

Han slo gjennom internasjonalt i 1937 under verdensutstillingen på Paris Expo og deretter fulgte en nesten 50 år lang karriere med anerkjennelse over hele verden. Prisbelønte Bruno Mathsson har stilt ut på museer og utstillinger helt i fra USA til Japan.

"Den ultimate sittingen er en kunst, som den ikke burde være. I stedet bør produksjonen av sittemøbler skje med slik kunst at det å sitte i dem ikke blir en kunst," skal Bruno Mathsson ha sagt. Kanskje var det også takket være hans evne til å aldri slutte å utforske møblenes design og funksjon at han klarte å ligge rett i tiden og foran tiden på en og samme gang.

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - oppdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et vakkert møbel - det representerer også et viktig kapittel i designhistorien. Sofaer i ulike varianter som er resultatet av banebrytende innovasjon og nøye gjennomtenkte estetiske valg. Ved å studere designikoner får vi et godt innblikk i designernes visjoner, men også en bredere forståelse av tidsperioden de ble skapt. I tillegg til å være historiske artefakter er de også inspirasjonskilder for moderne designere som viderefører den tidløse arven.

De mjuka formernas revolution

Myk revolusjon

Etter en tid med mye uro og usikkerhet, der hjemmet har fått en større betydning for de fleste av oss, har det oppstått en lengsel etter å ville fylle omgivelsene våre med møbler og objekter som kjennes ekstra behagelige, imøtekommende og omfavnende.

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

Til artikkelen

19.10.2021

En designer och en designklassiker med försprång

En designer og en designklassiker med edge

En designklassiker som får ekstra mye oppmerksomhet akkurat nå, er Ettore Sottsass Jr's Ultrafragola - et speil, en lampe og et kunstverk i ett som kan oversettes til Ultrajordgubbe. Unge designere lar seg inspirere av den i sine kreasjoner, og med sin tidlige postmodernistiske form passer den perfekt inn i dagens Memphis-hus, både i all-in-miljøer og i mer stilrene interiører.