Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Till dig som letar efter ljusets källa

19.10.2021

Bli en lysekspert

En lampe er ingen lampe uten lys. Det til tross er det mange av oss som legger mye tid og fundering i å finne den perfekte lampen, men ikke tenker på armaturens eksistensberettigelse: lyskilden. Her er alt du trenger å vite om LED, Lumen, Kelvin, RA og andre ting som vil hjelpe deg til å gjøre hjemmet både lysere og mer behagelig.

Det spiller ingen rolle om lampen er av tre eller stål, stoff eller aluminium, kobber eller messing. Det er lyskilden som avgjør hvordan lampen oppleves optimalt. Uten riktig fargetemperatur og fargegjengivelse blir ikke armaturen den fantastiske innredningsdetaljen du ønsket deg. I stedet for å forsterke interiøret kan den i verste fall forstyrre hele opplevelsen.

Oscar Nyström er en av verdens fremste lysdesignere. Han står bak Art of Light, som hjelper alt fra hoteller, restauranter, museer og privatpersoner verden over med lyssetting. På kundelisten står eksklusive navn som Grand Hotel Chateau de Versailles, Royal Manssour, Grand Hotel Stockholms Vinterträdgård og La Mamounia i Marokko.

– Å velge riktig lyskilde er mer komplekst enn det først kan virke. Etter LED-lampens inntog har det blitt ytterligere komplisert, og det er vanskelig å finne god veiledning. Mitt råd er å selv lære seg det grunnleggende for å kunne ta bevisste valg. De fleste lampeforhandlere i dag har rett og slett ikke tilstrekkelig kunnskap til å hjelpe deg, sier han.

Editorial Splash 1 - Till dig som letar efter ljusets källa

Lyskildens historie

Da vi for noen år siden gikk vi over fra glødelamper og halogen til LED, ble det varme, innbydende lyset vi var vant til, betydelig kaldere. Den varme gløden til en vanlig lyspære ligger på 2700 Kelvin (dette kommer vi tilbake til). LED-lampen ga oss kjølige 3000-4000 Kelvin. I dag er det vanskelig å se forskjell på gløden fra en god LED og en gammeldags lyspære, og nesten alle lyskilder er LED.

Det til tross er det mange som fremdeles tenker gammeldags på lyskilden: vi går i butikken og kjøper en lampe etter effekt i watt (W) og ikke i Lumen (lm). Men det blir altfor enkelt.


Velg LED

LED, eller Light Emitting Diode, består av små høyintensive lysdioder i stedet for glødetråder. Fordelen med glødetråder er at de blir varmere når du demper dem, men de genererer også mye energi i form av glødelys og varme, og brenner opp på 2000-3000 timer. En LED-lampe lyser i 30 000-50 000 timer, genererer praktisk talt ingen varme og har et fem ganger lavere strømforbruk. I tillegg gir LED-lampene nå den samme opplevelsen som en gløde- eller halogenlampe.


Glem Watt – fokuser på Lumen

Forenklet står Watt (W) for effekt, og måler en lyspæres energiforbruk. Dette begrepet kan ikke oversettes til LED-lampen (en LED på 7W kan lyse opp like godt som en glødelampe på 40W). Derfor finnes Lumen (lm), som man i dag måler lysstyrken i, og som er verdien du bør se på for å finne den riktige lysstrømmen til din lampe. Litt forenklet kan man si at dekorbelysning bør ha ganske lav lm, allmennbelysning noe høyere og arbeidslys høyest.

Editorial Splash 2 - Till dig som letar efter ljusets källa

Velg rett fargetemperatur

Kelvin (k) måler fargetemperaturen, og er en veldig viktig verdi når du lyssetter hjemme. Full Kelvin er 10 000 k og tilsvarer en klar, blå himmel. 6500 k er dagslys. Et stearinlys har rundt 1800 k. Altså: jo lavere kelvin-verdi, desto varmere lys. Kjøp alltid en lampe med temperatur under 3000 k. I et hjem anbefales 2700 k.


Riktig fargegjengivelse

RA, eller CRI (color rendering index), står for fargegjengivelse. Sollys, stearinlys og halogenlys har alle RA-verdi på 100, som betyr at de gir 100% fargegjengivelse: alle farger oppleves korrekt i lyset. De fleste LED-lamper som du finner i butikken i dag ligger på 85-90, som er helt ok. Det aller beste er en LED-lampe med RA på 95-98.


Dim deg til varmere lys

Dim-til-varm eller warm-dim er kanskje den viktigste funksjonen å fokusere på i dagens LED-lampelandskap. I hundrevis av år har vi mennesker vært vant til glødelamper som automatisk blir varmere fra 3000k-1800k når de dimmes. Men det er ikke slik vanlige LED-lamper fungerer; hvis du dimmer et statisk eksempel på 3000K fargetemperatur, vil lyset fremstå som grått. Kjøp derfor alltid en såkalt retrofit LED-lampe med Dim-to-warm- eller warm-dim-effekt. Den oppfører seg som en glødelampe og blir dermed varmere når den dimmes.

Editorial Splash 3 - Till dig som letar efter ljusets källa

Innebygde lyskilder og innstillbar hvitfarge

Mange moderne lamper har integrerte lyskilder. Når du ikke selv kan styre lyskildens egenskaper, er det ekstra viktig å sjekke punktene vi har nevnt over før du kjøper en ny lampe. Den virkelige lysnerden spør etter Tunable White. Det er en integrert lyskilde med en egen driver som enkelt lar deg kontrollere lysstyrke og fargetemperatur opp og ned på Kelvin-skalaen, og få et helt ulikt inntrykk av den samme lyskilden.


Ikke bland LED med glødelys

Vi bytter ofte ut en lyskilde av gangen, hvilket betyr at det i mange hjem befinner seg en frisk blanding av gamle glødelamper, en og annen halogenlampe og ulike versjoner av LED. Det gir et rotete inntrykk med flere forskjellige styrker, fargegjengivelser og varme. Sørg for å ha samme type lyskilder i ett og samme rom. Dersom du har en krystallkrone eller en annen lampe med mange småpærer, ikke bytt ut én uten å være sikker på at den gir samme lys som de andre.


En kjapp guide

Lærer du dette utenat, har du alltid lyskildeverktøyene med deg

  • Velg alltid en LED-lampe

  • Sørg for at den har riktig Lumen, altså lysstyrke, for din lampe og ditt behov.

  • Aldri kaldere enn 3000 Kelvin.

  • Alltid en RA-verdi på minst 90.

  • Kjøp en LED-lampe som er dimbar og passer din dimmer,
    med samme egenskaper som en gløde- eller halogenpære.

  • Invester helst i en Dim-to-warm 3000-1800 Kelvin.

  • Vær forsiktig med integrerte lyskilder der du ikke kan kontrollere lyset.

Editorial Splash 4 - Till dig som letar efter ljusets källa

Lignende artikler

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Forvandle uterommet til en harmonisk oase

Å innrede en uterom er en flott måte å utnytte hele boarealet på og skape et sted der du kan nyte naturen - uansett årstid. Et sted med naturlig lys og utsikt mot naturen, samtidig som du er beskyttet mot insekter, vær og vind. Ved å planlegge uterommet nøye kan du skape et fristed for avslapning og et samlingssted for familie og venner.

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Slik får du utemøblene dine til å vare lenger

Utemøbler er en investering som fortjener ekstra omsorg og oppmerksomhet. Ettersom møblene utsettes for vær og vind, er det ekstra viktig å vedlikeholde dem slik at de holder seg i god stand i mange år fremover. Regelmessig rengjøring forlenger møblenes levetid og opprettholder deres skjønnhet. Vi gir deg tips til hvordan du holder utemøblene dine i topp stand, år etter år.

Bond från Fogia

Bond fra Fogia

I Skandinavia er vi vant til at det finnes flere fleksible hyllesystemer og oppbevaringsløsninger å velge mellom, der ulike deler kan brukes til å skreddersy noe som dekker alle hverdagens behov. Mange er vokst opp med reolsystemer som String eller Elfa, som har oppnådd sin popularitet takket være en svært gjennomtenkt design, gode valgmuligheter og relativt enkel montering. Desto vanskeligere er det å få et hyllesystem som passer til alles behov når det gjelder ulike stiler, og derfor er det stort rom for konkurranse.

Häng lampan rätt

Heng opp lampen riktig

Å flytte inn i et nytt hjem kan være både morsomt og forventningsfullt. Spesielt når det gjelder møbler: Vil spisebordet få plass på kjøkkenet? Hva med teppet i stuen? Vi gir deg tips om hvordan du bør tenke når du skal investere i ny belysning.