Magazine
Magasin

Lyssatt av Bellini

Mario Bellini ble født i Milano i 1935. Allerede før han fylte 25 ble han uteksaminert fra det Polytekniske universitetet i hjembyen og begynte å virke som arkitekt. Siden tidlig 60-tall er hans design hyllet og lovprist, og har blitt en del både av private hjem og av det offentlige miljø. Ikke mange kan måle seg hverken med den mengde eller den bredde av objekter som er blitt til under Bellinis formgivning.

flos-chiara-floor-mario-bellini

De fleste designinteresserte kjenner kanskje til at Bellini står bak klassikere som sofaen Camaleonda for B&B Italia, eller stolen Cab for Cassina – møbler som for lengst har rukket å bli ikoniske. Bellinis verker strekker seg imidlertid mye lengre. Skrivemaskiner for Olivetti, TV-apparater for Brionvega og hi-fi-systemer og hodetelefoner for Yamaha er bare noen av produktene man finner i hans gedigne portefølje. Som om det ikke er imponerende nok har han også rukket å være konsulent for en rekke bilmerker, noe som har resultert i nytenkning innen bildedesign. Konseptbilen «kar-a-sutra» er nok den mest omtalte og banebrytende.

flos-chiara-mario-bellini

Chiara Table for Flos. Mario Bellini.

Fra 1986 til 1991 var han redaktør for DOMUS, verdens kanskje aller mest prestisjefylte magasin innen design, kunst og arkitektur. Til magasinet bidro Bellini også med over 60 artikler, hvorav mange tar for seg forholdet mellom kunst og industriformgivning. Hans arkitektur finnes ikke bare hjemme i Europa, men også i blant annet Japan, USA og Australia.

Bellini er i høyeste grad fortsatt både virksom og produktiv. At hans verk finnes representert på de største design- og kunstmuseene verden over kjennes både rimelig og selvklart, og bare på MoMa i New York finnes 25 objekter signert Bellini i den permanente utstillingen.

mario-bellini-camaleonda_bb-italia-

Camaleonda for B&B Italia.

Selvsagt har Bellini også bidratt til å lyssette vår tilværelse, og fra hans tegnebord har det kommet både lamper og belysningsobjekter. Lampen Chiara, tegnet for Flos i 1969, er dels oppkalt etter det italienske ordet for «klar», men deler også navn med en av Bellinis døtre.

Inspirasjonen til lampen kommer fra måten naturlig lys oftest ikke når oss direkte på, men enten stråler ned gjennom en sky eller reflekteres fra for eksempel en vegg. Bellini har uttalt at han i stedet for bare å designe en lampe ville skape et objekt som kunne produsere kunstig lys, og deretter la det hoppe tilbake fra en annen flate. Tanken var enkel, men for å finne formen måtte han jobbe intensivt med papp og saks for å skape den første modellen, som deretter måtte være mal for prototyper laget av ark av tynt metall.

Chiara ble en suksess, til den grad at det ble opprettet en trio av lampen, alle i forskjellige størrelser og med ulike former på mer eller mindre åpne lampeskjermer, som gjør at lyset kan reflekteres på forskjellige måter og i ulike retninger.

mario-bellini-nemo-lighting-nuvola-pendant

Nuvola Pendant for Nemo Lighting.

Nuvola betyr sky på italiensk, og Bellinis tolkning av naturfenomenet kom i 1974, både som tak- og vegglampe. Bakgrunnen for navnevalget er vel selvforklarende: lampene taler sitt tydelige språk der de henger som fjærlette skyer på sommerhimmelen. Eller, som Mario Bellini selv velger å uttrykke det: «Jeg tenkte at skyene mine skulle belyse kontormiljøer, men i dag kunne man tolket det som om jeg forutså Steve Jobs «Sky».»

Oppdag mer design av Mario Bellini her.

Logg inn

Logg inn på din side for å se bestillinger og kontoopplysninger.

Logg inn med Facebook
eller
Åpningstider Service Team
Ta kontakt via telefon, e-post eller chat for å få svar på spørsmålene dine når det gjelder et produkt eller for å få hjelp med innredning.
Mandag 08:00 - 22:00
Tirsdag 08:00 - 22:00
Onsdag 08:00 - 22:00
Torsdag 08:00 - 22:00
Fredag 08:00 - 18:00
Lørdag 10:00 - 18:00
Søndag 10:00 - 22:00
Åpningstider butikker
Stockholm
Nybrogatan 11
114 39 Stockholm
Man-Fre 10:00 - 18:00
Lørdag 10:00 - 17:00
Søndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
431 37 Mölndal
Man-Fre 10:00 - 19:00
Lør-Søn 11:00 - 17:00