Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Hemmets huvudperson – taklampan

13.10.2022

Hjemmets hovedperson - taklampen

Taklampen er ofte den lampen som tar mest plass og sprer mest lys i hjemmet. I denne guiden ønsker vi å åpne opp for en annen måte å se taklampen på; som en del av en større helhet, og kanskje til og med best når den er slukket?

Editorial Splash 1 - Hemmets huvudperson – taklampan

Det finnes tusenvis av taklamper å velge mellom. Hvor skal man begynne?

- Det første du bør gjøre er å tenke på taklampen i et større perspektiv; et hjem er en helhet, belysningen er en del av denne helheten og taklampen er en del av ditt lysbehov, sier Anna hos Art of Light.

En taklampe er aldri den grunnleggende lyskilden som sørger for det generelle lyset i hjemmet. Den jobben bør andre lyskilder gjøre. I stedet bør du se taklampen som en del av innredningen som tilfører det lille ekstra, det dekorative. Den sitter tross alt ofte midt i rommet og er synlig fra alle vinkler. Derfor er det helheten i rommet som bør avgjøre hvilken armatur som til slutt får sin rettmessige plass i taket. Så stopp opp et øyeblikk, ta inn rommet. Se størrelsen, tekstilene, møblene, arkitekturen og takhøyden. Nå kan du begynne å tenke på hvilken taklampe som passer best. Og bruk denne guiden til å finne frem i jungelen av modeller.

Begynn aldri med taklampen

Belysningen i hjemmet ditt er litt som å skape en rollefigur. Taklampen spiller ofte hovedrollen, men kan ikke klare seg uten de andre belysningskarakterene for å maksimere rommets totale effekt. Begynn derfor alltid med detaljbelysningen: gulvlampen, vinduslampen, vegglampen, det integrerte lyset i bokhyllen etc. De tilfører de ulike lagene som gjør rommet levende. Når de er på plass, kan du supplere dem med en takarmatur, som har en dekorativ funksjon snarere enn en belysningsfunksjon.

Velg lysstrømmen først

Vanligvis begynner man med armaturen, deretter kjøper man en passende lyskilde, og så strømmer lyset ut i hjemmet. Begynn med å tenke på hvordan du vil at lyset skal strømme. Kort sagt, hvilke lysbehov du har. Vil du ha et 360-graders lys som lyser opp hele rommet, et nedoverrettet lys, et oppoverrettet lys eller fokus på en bestemt vegg?

Editorial Splash 3 - Hemmets huvudperson – taklampan

Den tekniske armaturen

Når du har landet lysbehovet, er det på tide å tenke på hvordan du skal oppnå det ønskede lyset. Nå er det tid for selve lyskilden. Kjøp alltid en lyskilde med så høy RA-verdi (fargegjengivelse) som mulig. Tenk også på Kelvin-verdien, dvs. hvor kaldt eller varmt du ønsker at lyset skal være. Og invester i en lyskilde med dimme-til-varme-effekt som gjør lyset varmere når du dimmer ned. Da får du det beste lyset for både dagslys og kveldsmørke. Mange takarmaturer selges i dag med innebygd lyskilde. Siden du ikke kan velge egenskapene selv, er det viktig å virkelig finne ut hvordan armaturen lyser opp hjemmet ditt, eller investere i en integrert lyskilde med Tunable White-funksjon, der du kan styre fargegjengivelse og fargetemperatur etter behov.

Og sist (men ikke minst) den dekorative armaturen.

Når du har bestemt deg for hvilke belysningsbehov du har og hvilken lyskilde som passer, er det på tide å velge design. Nå har du et mer oversiktlig utvalg å velge mellom og vet at lampen vil lyse opp hjemmet ditt på best mulig måte. Her kommer det selvfølgelig an på personlig smak. Skal den harmonere med arkitekturen og interiøret, eller skal den bryte ut og bli en rebell i hjemmet?

Editorial Splash 4 - Hemmets huvudperson – taklampan

Lys nedover, men også oppover

Grunntanken med en taklampe er at den skal lyse nedover. Men en taklampe midt i rommet skal også gi indirekte lys oppover, som reflekteres i det lyse taket og får rommet til å virke større. Som så ofte når det gjelder lys, kan du hente inspirasjon utendørs; himmelen er alltid lysere enn bakken, og innendørs vil du gjerne oppnå en så naturlig lysfølelse som mulig.

Ikke la deg blende

Mange takarmaturer har i dag blanke lyskilder, for eksempel lyskuler eller armaturer med spotlights eller downlights. Hvis du velger en slik lampe til taket, bør du tenke deg godt om. Hvis du slår på fullt lys på en naken lyskilde eller retter en spotlight i feil retning, blender du alle i hjemmet og skaper en ubehagelig følelse. Alle lyskildene i rommet må spille en større rolle, og taklampen bør lyse med riktig intensitet.

Hold gangveier og siktlinjer frie


En taklampe tar opp mye visuell plass i rommet. Derfor må den stå på linje med de andre elementene i rommet for å skape harmoni. Plasser den på linje med en døråpning eller med andre taklamper. Og sørg for frie siktlinjer. Når du sitter i sofaen, vil du ikke at armaturen skal skygge for et maleri på den andre siden av rommet. Hvis du sitter ved spisebordet, vil du kunne se personen overfor deg. Og du vil definitivt ikke gå inn i en pendel som er for lav.

Editorial Splash 5 - Hemmets huvudperson – taklampan

I stedet for å tenke på rom, tenk på omgivelsene

Det finnes inngrodde forestillinger om hvilke armaturer som passer til hvilke rom: plafonden i gangen, lysekronen i stuen og pendelen over spisebordet på kjøkkenet er noen eksempler. I stedet for å henge deg opp i navnet på rommet, bør du tenke på omgivelsene og behovene dine, så blir resultatet bedre og mer interessant.Siden hvit farge reflekterer 95 % av lyset og svart farge absorberer 95 %, trenger du dobbelt så mye belysning i et mørkt rom. Dette er ofte et soverom, men ikke alltid. Et lite rom trenger en liten lampe som lyser opp veggene og får rommet til å føles større. Et rom der du speiler deg trenger alltid en supplerende lyskilde rett fra speilet. Det kan være på badet, men ikke alltid. I et rom der du omgås andre, anbefales ofte en pendellampe for å skape en koselig atmosfære. Det kan være på kjøkkenet, men ikke alltid.

Og ikke få takhøyde i hodet

I et stort rom med stor takhøyde kan det være effektfullt med en skikkelig stor taklampe. Men det er viktig at du ikke bare fester den til en lampekrok, men får hjelp med konstruksjonen slik at taket holder. Det har hendt at lamper har revet med seg hele taket ned.

Lignende artikler

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Forvandle uterommet til en harmonisk oase

Å innrede en uterom er en flott måte å utnytte hele boarealet på og skape et sted der du kan nyte naturen - uansett årstid. Et sted med naturlig lys og utsikt mot naturen, samtidig som du er beskyttet mot insekter, vær og vind. Ved å planlegge uterommet nøye kan du skape et fristed for avslapning og et samlingssted for familie og venner.

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Slik får du utemøblene dine til å vare lenger

Utemøbler er en investering som fortjener ekstra omsorg og oppmerksomhet. Ettersom møblene utsettes for vær og vind, er det ekstra viktig å vedlikeholde dem slik at de holder seg i god stand i mange år fremover. Regelmessig rengjøring forlenger møblenes levetid og opprettholder deres skjønnhet. Vi gir deg tips til hvordan du holder utemøblene dine i topp stand, år etter år.

Bond från Fogia

Bond fra Fogia

I Skandinavia er vi vant til at det finnes flere fleksible hyllesystemer og oppbevaringsløsninger å velge mellom, der ulike deler kan brukes til å skreddersy noe som dekker alle hverdagens behov. Mange er vokst opp med reolsystemer som String eller Elfa, som har oppnådd sin popularitet takket være en svært gjennomtenkt design, gode valgmuligheter og relativt enkel montering. Desto vanskeligere er det å få et hyllesystem som passer til alles behov når det gjelder ulike stiler, og derfor er det stort rom for konkurranse.

Häng lampan rätt

Heng opp lampen riktig

Å flytte inn i et nytt hjem kan være både morsomt og forventningsfullt. Spesielt når det gjelder møbler: Vil spisebordet få plass på kjøkkenet? Hva med teppet i stuen? Vi gir deg tips om hvordan du bør tenke når du skal investere i ny belysning.