Multitaskeren Jean Prouvé

Designer, arkitekt, ingeniør og gründer – multitalentet Jean Prouvés design er minst like relevant i dag som da det ble skapt. 20 år etter at Vitra begynte å produsere Prouvés nå ikoniske møbeldesign, utvider de samlingen hans ved å gjenintrodusere både nye farger og fire møbler.

Det som begynte med en reise til Paris på begynnelsen av 1980-tallet har i dag vokst til verdens mest komplette samling av Jean Prouvé-møbler ved Vitra Design Museum i Tyskland. I Paris gjorde Rolf Fehlbaum, styreformann emeritus og tidligere administrerende direktør i Vitra, sitt første kjøp av Jean Prouvé; en Anthony Chair med kryssfinersete og metallunderstell designet i 1954. I nært samarbeid med Prouvé-familien begynte Vitra å produsere design av Prouvé i større skala i 2002. Det har gått 20 år siden da og Vitra relanserer nå både en palett med originale farger og ytterligere fire møbler fra Prouvés designarv.

Jean Prouvé utviklet spesielle farger for stålelementene i sitt møbeldesign. Han ville fremheve de naturlige materialene og dekket ståldelene med maling. Gris Vermeer, Bleu Dyansti, Blé Vert, Bleu Marcole og Metal Brut løftes nå tilbake til kjente klassikere som Standard-stolen eller lenestolen Direction Pivotant.

Gjennom relanseringen får også Tabouret Métallique og Tabouret 307 krakkene, Rayonnage Mural-hyllen og Abat-Jour Conique-lampen nytt liv da Prouvés tidløse design vil møte dagens bolig- og interiørdesign.

Multitaskeren

Jean Prouvé var forut for sin tid på flere måter. Han beveget seg mellom sjangere og klarte å overføre sin innsikt og kunnskap til ulike felt. Han var også nøysom og nyskapende i sin måte å konstruere og bruke materialer på.

Etter utdannelse som metallsmed åpnet han sitt eget metallarbeidsstudio i Nancy, Frankrike i 1923. To år senere møtte han Le Corbusier for første gang i Paris og gjennom Ateliers Jean Prouvé, som han grunnla i 1931, opprettet og produserte han deretter alt fra oppdrag fra de store modernistiske designerne for egne design og møbler for Université de Nancy. Både innen arkitektur og møbler brukte han industrielle teknikker for å lage solide konstruksjoner mens han brukte så lite materiale som mulig. Etter andre verdenskrig, begynte Jean Prouvés møbler å bli vist på forskjellige utstillinger, og møblene han nå skapte, noen i samarbeid med Charlotte Perriand, ble solgt eksklusivt i Steph Simons galleri i Paris mellom 1956 og 1974.

Men hans innflytelse på designhistorien sluttet ikke der. Som arkitekt hadde han en finger med i spillet da Centre Pompidou ble designet. Han ble også en pioner innen industriell konstruksjon og masseproduksjon og var med på å revolusjonere etterkrigstidens boligløsninger takket være prefabrikkerte hus som enkelt kunne settes sammen og demonteres. Født i 1901, levde Jean Prouvé gjennom to verdenskriger og forsto behovet for å skape møbler og boliger som enkelt kunne tilpasses og varieres etter behov. Jean Prouvé hadde også et sterkt sosialt engasjement og var en kort periode etter andre verdenskrig ordfører i Nancy.

Han så på seg selv som en ingeniør. Han både designet og produserte sine egne ideer og designene hans varierte fra brevåpnere, belysning og møbler til bobiler.

Arkitekten

Uten noen formell utdanning i arkitektur, samarbeidet Prouvé med arkitektene i sin tid for å implementere ideene hans, som Eugène Beaudoin og Marcel Lods for opprettelsen av La maison du peuple i Clichy-Sur-Sein eller Pierre Jeanneret for en modell av en demonterbar paviljong. Prouvé kom også til å jobbe som ingeniørrådgiver for flere byggeprosjekter i Paris og i 1971 skapte han historie da han som jurymedlem valgte Renzo Piano og Richard Rogers' design for å skape en av verdens mest kjente kunstinstitusjoner - Centre Pompidou i Paris.

Designeren

Jean Prouvés identitet som industridesigner gjennomsyret hans måte å designe på. Designet som kom fra hans atelier hadde et sterkt uttrykk, men ble skapt av enkle løsninger hvor konstruksjonen ofte var synlig i sluttproduktet.

Et eksempel er Standard-stolen som Prouvé skapte i 1934. Den viser tydelig hvordan konstruksjonen blir en del av designet når de delene av stolen som holder mest vekt, bakbena der ryggstøtten og setet møtes, også fremheves i designet og er sterkere enn de andre bena. En enkel og stilig designfunksjon som har blitt en av vår tids store klassikere.

Fauteuil Direction Pivotant Fauteuil Direction Pivotant
Flere varianter
Nyhet
Jean Prouvé for Vitra
Fra 39 040 kr
EM Table EM Table
Flere varianter
Nyhet
Jean Prouvé for Vitra
Fra 32 790 kr
Fauteuil Direction Fauteuil Direction
Flere varianter
Nyhet
Jean Prouvé for Vitra
Fra 26 200 kr
Standard SP Standard SP
Flere varianter
Nyhet
Jean Prouvé for Vitra
6 050 kr
Petite Potence Petite Potence
Flere varianter
Gjeldende pris
Jean Prouvé for Vitra
Fra 8 790 kr Fra 10 000 kr
Logg inn

Logg inn på din side for å se bestillinger og kontoopplysninger.

eller
NY KUNDE?FÅ 10% RABATT PÅ DITT FØRSTE KJØP.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få 10% rabatt på ditt første kjøp*, inspirasjon og eksklusive tilbud . Når du er klar med å handle oppgir du koden i kassen.

TAKK FOR DIN PÅMELDING
E-POST ER ALLEREDE REGISTRERT
*Rabatten gjelder for deg som er ny kunde ved ditt første kjøp på nordiskagalleriet.no. Koden kan ikke kombineres med andre tilbud, rabatter eller salg. Koden gjelder ikke i våre butikker i Stockholm og Gøteborg, og dekker ikke produktgruppene kjøkken, garderober og Limited Editions.
Åpningstider Service Team
Ta kontakt via telefon, e-post eller chat for å få svar på spørsmålene dine når det gjelder et produkt eller for å få hjelp med innredning.
Man-Fre 08:00 - 18:00
Lør-Søn 11:00 - 17:00
Åpningstider butikker
Stockholm
Nybrogatan 11
114 39 Stockholm
Finn her

08- 442 83 60

Man-Fre 10:00 - 18:00
Lørdag 10:00 - 17:00
Søndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
431 37 Mölndal
Finn her

031- 775 69 00

Man-Fre 10:00 - 19:00
Lør-Søn 11:00 - 17:00
Ønskeliste (0)