Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspirasjon

Ann Demeulemeester x Serax

28.3.2023

Ann Demeulemeester x Serax

Hun var en av medlemmene i den legendariske Antwerp Six som stormet London Fashion Week på 80-tallet. I dag utfordrer hun seg selv som industridesigner. Med sofistikerte former på bestikk, krystallglass og servise, håndmalt med chiaroscuro-teknikken, står kjendisrestauranter over hele verden i kø for å bestille serviset hennes til Serax.

Det er lenge siden det dekkede bordet sto i sentrum. Det bygges utstillinger, skrives blogger og spalter om temaet, og inspirerende borddekking ser ut til å tiltrekke seg en ny og yngre generasjon. Men å samles rundt matopplevelser og servere gjestene en komplett pakke - å dekke bordet med en komplett servise, velge de riktige glassene til måltidet, arrangere dekorasjoner, servietter og blomster - har aldri gått av moten.

Editorial splash 1 - Ann Demeulemeester x Serax
Editorial Splash 2 - Materialguide: laminat och linoleum

De store porselensprodusentene har imidlertid ikke klart å holde tritt med den store etterspørselen etter uttrykksfulle serviseprodukter. Men belgiske Serax er ingen vanlig produsent. Sammen med Ann Demeulemeester - en av de mest fremtredende avantgardistiske motedesignerne - har de utviklet et servise med tilhørende glasskolleksjon og moderne bestikk.

Det hele er svært eksklusivt, og samarbeidet har blitt verdsatt av både Michelin-restauranter og privatpersoner.

Starten på noe nytt

Det hele startet under en middag i den lille belgiske byen Kessel, der designeren bosatte seg etter å ha forlatt moteverdenen. Hennes tidligere klesmerke med samme navn levde nå videre i andres regi etter at Demeulemeester gikk ut i pressen og kunngjorde sin definitive avgang fra motebransjen i 2013.

I stedet for mote hadde interessen hennes vendt seg mot bruksgjenstander, og i løpet av de neste årene deltok hun på mesterkurs i porselen i både Frankrike og England, lærte seg glaseringsteknikker og kjøpte en egen ovn for å kunne lage porselen på egen hånd.

Den aktuelle kvelden hadde hun dekket bordet med det håndlagde serviset sitt, og en av gjestene ble så begeistret for kolleksjonen at hun tilbød seg å introdusere designeren for Axel Van Den Bossche, som grunnla Serax sammen med broren Serge i 1986.
Resultatet ble Ann Demeulemeester x Serax. En kolleksjon som ikke bare består av porselen, men også glass i håndblåst, blyfri krystall og bestikk i rustfritt stål som er håndfasettert og har en matt finish.

Serax er et belgisk designmerke som i likhet med motemerket Ann Demeulemeester er basert i Antwerpen. Brødrene Van Den Bossche startet Serax i en garasje i 1986, og siden den gang har den lille virksomheten vokst til et multinasjonalt selskap.

Editorial splash 3 - Ann Demeulemeester x Serax

En belgisk rebell

Ann Demeulemeester var en av de ledende skikkelsene i motebildet på 80- og 90-tallet, i hvert fall hvis vi snakker om avantgarde-mote. Med draperte plagg og snitt som tok hensyn til både kropp og konseptuell kunst, designet hun kolleksjoner som både var radikale og ble verdsatt av innkjøpere innen high fashion.
I 1986 slo hun seg sammen med fem medstudenter fra Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen, og sammen reiste de til London Fashion Week for å vise kolleksjonene for pressen. Kollektivet ble plassert i utkanten av den offisielle motearenaen, og ekskluderingen fra de populære visningene skal ha påvirket rapporteringen av visningene og mytologiseringen av gruppen som undergrunnsgruppe.

I 1986 slo hun seg sammen med fem medstudenter fra Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen, og sammen reiste de til London Fashion Week for å vise kolleksjonene for pressen. Kollektivet ble plassert i utkanten av den offisielle motearenaen, og det faktum at de sto utenfor de populære visningene skal ha påvirket rapporteringen av visningene og mytologiseringen av gruppen som undergrunn.

Etter gruppens suksess lanserte Demeulemeester sin egen kleskolleksjon i 1985, som var påvirket av punk- og rockemusikk samt gotisk og romantisk poesi. Som en av de første designerne med slike kulturelle referanser banet hennes visjon vei for designere som Rick Owens og Raf Simons.

Editorial  splash 4 - Ann Demeulemeester x Serax
Editorial splash 5 - Ann Demeulemeester x Serax

Hell- og dunkeltone som ledemotiv

Demeulemeester ble særlig kjent i det franske og belgiske motebildet for å jobbe utelukkende i svart-hvitt, og de skarpe kontrastene er fortsatt et kjennetegn. I et intervju med den svenske motejournalisten Salka Hallström Bornold sa hun følgende:

– For meg er svart og hvitt essensen. (...) Folk tror ofte at svart er svart og hvitt er hvitt, men det stemmer ikke. Det finnes mange typer svart og mange typer hvitt, et helt tonespekter av følelser. [...] Det er som å sammenligne et svart-hvitt-bilde med et fargebilde - det får meg til å tenke at farger er pynt, og at jeg ikke trenger dem.


Denne typen fargereduksjon og fremheving av lys- og skyggespekteret kalles i malerkunsten for chiaroscuro. En teknikk som bidrar til den kunstneriske høyden i hennes håndmalte porselen for Serax.

Nordiska Galleriet er en av få utvalgte forhandlere av Ann Demeulemeester x Serax.

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - oppdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et vakkert møbel - det representerer også et viktig kapittel i designhistorien. Sofaer i ulike varianter som er resultatet av banebrytende innovasjon og nøye gjennomtenkte estetiske valg. Ved å studere designikoner får vi et godt innblikk i designernes visjoner, men også en bredere forståelse av tidsperioden de ble skapt. I tillegg til å være historiske artefakter er de også inspirasjonskilder for moderne designere som viderefører den tidløse arven.

De mjuka formernas revolution

Myk revolusjon

Etter en tid med mye uro og usikkerhet, der hjemmet har fått en større betydning for de fleste av oss, har det oppstått en lengsel etter å ville fylle omgivelsene våre med møbler og objekter som kjennes ekstra behagelige, imøtekommende og omfavnende.

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

Til artikkelen

19.10.2021

En designer och en designklassiker med försprång

En designer og en designklassiker med edge

En designklassiker som får ekstra mye oppmerksomhet akkurat nå, er Ettore Sottsass Jr's Ultrafragola - et speil, en lampe og et kunstverk i ett som kan oversettes til Ultrajordgubbe. Unge designere lar seg inspirere av den i sine kreasjoner, og med sin tidlige postmodernistiske form passer den perfekt inn i dagens Memphis-hus, både i all-in-miljøer og i mer stilrene interiører.