Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspirasjon

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

19.10.2021

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

I de verdenene Blomqvist skaper, der scenografien spiller en like stor rolle som hovedpersonene, møter vi usentimental melankoli og øm humor i en surrealistisk komposisjon. Hennes billedverden kjennetegnes av drømmeaktige og skjebnesvangre scenerier og en befolkning bestående av dyr, vesener, kvinner og barn - ofte utkledde og plassert i miljøer som åpner dører til underbevisstheten. Et sentralt element i Blomqvists arbeid har lenge vært hennes interesse for samtidens mytologier kombinert med kunst-, foto- og filmhistorie.

Blomqvist konstruerer sine alternative verdener i atelieret sitt på Södermalm og i en gammel skole i Dalarna, der hun har et større atelier - men hun reiser også rundt og fotograferer i virkelige miljøer. Arbeidsteknikken hennes skiller seg vesentlig fra de forestillingene vi har om den fotografiske prosessen, ettersom det meste av Blomqvists arbeid ligger i konstruksjonen av kulisser og kostymer. En tidkrevende prosess der hun kan bruke uker eller måneder på å meisle ut sine vakkert utformede kreasjoner - et resultat av hennes ekstreme nøyaktighet og sans for detaljer.

Editorial Splash 1 - Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten
Helena Blomqvist

Når scenografien er ferdig, fotograferer hun kreasjonen og setter sammen bildet digitalt. Noen ganger er det mer collagelignende, og andre ganger er bildet nesten ferdig rett etter fotograferingen. Men hun reiser også rundt og fotograferer i virkelige miljøer.

I prinsippet gjør jeg aldri denne typen prosjekter, bortsett fra noen få ganger når jeg har laget opplag i forbindelse med bøkene mine. Det føles flott å lage bildene i større opplag og å gjøre arbeidet mitt mer tilgjengelig.

- Hvert fotografi er en del av en større historie. Jeg jobber intuitivt og prøver å fange tidsånden. Jeg skaper sivilisasjonskritiske bilder med en humoristisk innfallsvinkel der jeg fremhever usynlige mennesker fra periferien. Det har handlet om utenforskap, aldring, minner og tidens gang.

Sammen med Blomqvist gir Nordiska Galleriet nå ut to utgaver av verkene The Floating Girl (2020) og Boy With Godzilla (2013).

Editorial Splash 2 - Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Floating Girl (2020)

Floating Girl (2020)

I Slumberland (2013), som Boy With Godzilla er hentet fra, ser vi sekvenser av en liten gutts nattlige eventyr, basert på sønnens drømmer og mareritt. Sammen med Godzilla betrakter gutten sivilisasjonens prakt og de store eventyrene på avstand. Men de begir seg også ut på sine egne eventyr. Det handler om å gå ut og se ting på en ny måte, med et barns magiske tenkning. Om natten forvandles gaten der han bor til et magisk sted. En båttur på havet blir til en episk reise. Han trosser frykten og begir seg ut i det ukjente. Bildet Boy With Godzilla er fotografert i et virkelig miljø i en bøkeskog på Djurgården, og den én meter høye Godzillaen er laget av Blomqvist selv i leire.

Det andre verket, The Floating Girl, 2020, viser en jente som svever av gårde i en stemningsfull, magisk tilstand. Den tette stemningen i fotografiet viser en scene som har en fantastisk, drømmende og surrealistisk atmosfære med influenser fra fotohistorien, som Alfred Eisenstaedt. I sine visuelle fortellinger arbeider Blomqvist ofte med nære venner og familie, og i The Floating Girl ser vi datteren - som ofte opptrer i hennes visuelle fortellinger - som den flytende jenta og hennes venninne. Utgavene vil være tilgjengelige i et begrenset opplag på 50 eksemplarer.

Editorial Splash 3 - Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

- Samarbeidet med Nordiska Galleriet føles spennende og interessant. I prinsippet gjør jeg aldri denne typen prosjekter, bortsett fra noen få ganger når jeg har laget opplag i forbindelse med bøkene mine. Det føles flott å lage bildene i større opplag og å gjøre arbeidet mitt mer tilgjengelig.

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - oppdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et vakkert møbel - det representerer også et viktig kapittel i designhistorien. Sofaer i ulike varianter som er resultatet av banebrytende innovasjon og nøye gjennomtenkte estetiske valg. Ved å studere designikoner får vi et godt innblikk i designernes visjoner, men også en bredere forståelse av tidsperioden de ble skapt. I tillegg til å være historiske artefakter er de også inspirasjonskilder for moderne designere som viderefører den tidløse arven.

De mjuka formernas revolution

Myk revolusjon

Etter en tid med mye uro og usikkerhet, der hjemmet har fått en større betydning for de fleste av oss, har det oppstått en lengsel etter å ville fylle omgivelsene våre med møbler og objekter som kjennes ekstra behagelige, imøtekommende og omfavnende.

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

Til artikkelen

19.10.2021

En designer och en designklassiker med försprång

En designer og en designklassiker med edge

En designklassiker som får ekstra mye oppmerksomhet akkurat nå, er Ettore Sottsass Jr's Ultrafragola - et speil, en lampe og et kunstverk i ett som kan oversettes til Ultrajordgubbe. Unge designere lar seg inspirere av den i sine kreasjoner, og med sin tidlige postmodernistiske form passer den perfekt inn i dagens Memphis-hus, både i all-in-miljøer og i mer stilrene interiører.