Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspirasjon

Konsten framför allt

21.12.2020

Kunst fremfor alt

Finn, heng, match. Ved å kombinere rundt 70 verk i stadig endring med butikkens internasjonale designmøbler har Ditte Lauridsen på kort tid etablert Nordiska Galleriet som en av Stockholms mest spennende scener for samtidskunst.

Mange velger møblene først. Ditte Lauridsen starter med kunst, alltid kunst, deretter interiørdesign. Hennes lidenskap er først og fremst å finne den mest interessante samtidskunsten og deretter presentere den på måter som viser hvordan den best kan brukes i hjemmene våre.

Siden 2018 har Ditte Lauridsen vært art director på Nordiska Galleriet. Der har hun tre etasjer med internasjonale moderne designmøbler og gjenstander av høyeste kvalitet som matcher kunsten. Rundt 70 kunstverk er til enhver tid utstilt i butikken.

– Møbler, design og kunst har alltid gått hånd i hånd, sier Ditte Lauridsen. Det er egentlig rart at vi ikke har sett mer kunst i lignende, mer møblerte miljøer før. Jeg vet ikke om noen andre som så tydelig som oss viser hvordan interiør og kunst utfyller hverandre på best mulig måte.

Editorial Splash 1 - Konsten framför allt

Gallerier viser kunstnerens idé på den måten kunstneren ønsker, fortsetter Ditte. Det kan gjøre det lettere for betrakteren å forstå kunstnerens visjon. Men jeg er overbevist om at det er noe annet som vekkes når man ser kunsten i et møblert rom. Å gå inn i en designbutikk med nesten like mange kunstverk som flotte møbler er ikke bare inspirerende, men også en unik mulighet til å oppleve kuratert kunst. Håpet mitt er at kundene både skal se kunstnere de kjenner igjen i en ny sammenheng og få muligheten til å oppdage helt nye favoritter.

Ditte Lauridsen startet sin kunstkarriere på Lars Bohman Gallery (nå Bohman Knäpper) i 2007, et av Stockholms ledende gallerier. Da hun gikk fra den etablerte galleriverdenen til Dusty Decos vintage designbutikker, tok hun et første skritt mot å sette kunsten inn i nye, møblerte sammenhenger og få flere design- og interiørinteresserte til å oppdage den. Det er en ambisjon hun har forsterket med oppdraget på Nordiska Galleriet. Der blir kunsten hengt opp på nytt minst én gang i måneden, i tillegg til separatutstillingene - fem bare denne høsten.

Det er en kunst i seg selv å finne verk som harmonerer med de utfordrende møblene vi har i butikken", smiler Ditte. Så snart et møbel skiftes ut eller en lampe henges opp på nytt, gjør jeg gjerne det samme med kunstverkene for å skape den rette balansen. Å finne all kunsten er en prosess som pågår nesten døgnet rundt.

- Jeg besøker gallerier, messer, museer, atelierer og private samlere over hele verden for å hente inspirasjon, sier Ditte. Det som driver meg, er å oppleve en aha-opplevelse. Når det skjer, blir jeg veldig glad for å dele oppdagelsen.

Hva slags kunst viser dere på Nordiska Galleriet?

Et bredt utvalg av samtidskunst. Både nye og veletablerte kunstnere, i alle sjangre og prisklasser. Hittil har fokuset vært på skandinavisk kunst, men i fremtiden vil vi vise mer internasjonal kunst.

Kunsten lånes inn fra ulike gallerier, som ellers aldri låner ut til ikke-museer. Ditte velger ut de originalverkene hun synes er best, men galleriene representerer likevel kunstnerne. Nordiska Galleriet blir et ekstra utstillingsvindu, og du kan kjøpe verkene direkte fra butikken. I tillegg kan du kjøpe opplag, nummererte utgaver, som også selges på Nordiska Galleriets nettside.

Editorial Splash 2 - Konsten framför allt

Hold fast, hold til høyre

  • Ditte Lauridsen om hvordan du best kan henge opp kunst hjemme.

  • Bestem deg for hva slags miljø og atmosfære du ønsker i hvert rom. Følg følelsen av møbler og innredning.

  • Heng verkene fra samme midtpunkt. 148 centimeter er vanligvis et godt utgangspunkt for å oppnå balanse. I hjemmet kan det være vanskelig å holde seg til dette, men prøv å finne et midtpunkt som fungerer for deg.

  • Unngå 148 cm-regelen når det er plass. Gjør en russisk opphengning, som betyr at du henger fra hjørnene i rommet, med utgangspunkt i taket.

  • Regler er til for å brytes. Unngå den første regelen her og velg kunstverk først og innred deretter. Det kan ta en uventet og befriende vending!

  • Hjemmene blir mer dynamiske med kunst i ulike teknikker. Bland maleri, fotografi, skulptur, tegning og video. Og størrelsen har betydning. Et lite Yayoi Kusama-maleri kan være mye mer interessant enn et stort.

  • Ikke glem rom som toalettet, gangen og trappen. Et lite Juri Markkula-objekt kan forvandle ethvert vanskelig rom.

Tekst: Eva Magnuszewska. Foto: Erik Olsson

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - oppdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et vakkert møbel - det representerer også et viktig kapittel i designhistorien. Sofaer i ulike varianter som er resultatet av banebrytende innovasjon og nøye gjennomtenkte estetiske valg. Ved å studere designikoner får vi et godt innblikk i designernes visjoner, men også en bredere forståelse av tidsperioden de ble skapt. I tillegg til å være historiske artefakter er de også inspirasjonskilder for moderne designere som viderefører den tidløse arven.

De mjuka formernas revolution

Myk revolusjon

Etter en tid med mye uro og usikkerhet, der hjemmet har fått en større betydning for de fleste av oss, har det oppstått en lengsel etter å ville fylle omgivelsene våre med møbler og objekter som kjennes ekstra behagelige, imøtekommende og omfavnende.

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

Til artikkelen

19.10.2021

En designer och en designklassiker med försprång

En designer og en designklassiker med edge

En designklassiker som får ekstra mye oppmerksomhet akkurat nå, er Ettore Sottsass Jr's Ultrafragola - et speil, en lampe og et kunstverk i ett som kan oversettes til Ultrajordgubbe. Unge designere lar seg inspirere av den i sine kreasjoner, og med sin tidlige postmodernistiske form passer den perfekt inn i dagens Memphis-hus, både i all-in-miljøer og i mer stilrene interiører.