Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspirasjon

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

24.9.2020

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

Utstillingen Too Far Away - Too Close på Nordiska Galleriet i Stockholm viser deler av Pernilla Zettermans omfattende verk Close (2001-2017), som tar for seg temaer som disiplin, kontroll, hengivenhet, nærhet, avstand og performance. Med teknisk presisjon lar Zetterman oss komme tett på hestenes kropper.

Vernissage 30. september 2020, kl. 17-19 på Nybrogatan 11 i Stockholm.
Utstillingen varer fra 30. september til 4. november 2020.

I Too Far Away - Too Close tilbyr Zetterman en romlig utforming der ulike temaer flettes sammen til en helhet. Untitled No. 11-16 er en serie fotografier av objekter som brukes til å kontrollere og regulere hester, og på denne måten visualiserer Zetterman et regelsystem som hun synes å være tiltrukket av og lengter etter. Hun leter ofte etter en struktur, noe å følge og forholde seg til i arbeidet sitt. En rekke innrammede objekter blir tydelige symboler for minner og for en rekke smertefulle avskjeder. Det vi ser er innrammede dusker med torner fra hester som har betydd noe spesielt for Zetterman gjennom livet, i vakre esker med brune trerammer. Titlene på verkene er navnene på hennes savnede hester, noe som gjør verkene enda sterkere. Presentasjonen av verkene viser også en streng rekkefølge.

I serien Stay and When tar Zetterman utgangspunkt i gamle familiefotografier og minner og rekonstruerer deretter scener fra fortiden i samspill med nåtidige observasjoner. Forholdet mellom fortid og nåtid er parallelt til stede i iscenesettelsene, og her er menneskekroppen i fokus. Føtter som vi ellers ikke ser under bordet, viser spenning, og hender som møtes, viser kroppers nærhet, men også kroppers avstand. Mange av Zettermans verk skildrer en sterk nærhet, særlig i kunstnerens forhold til hesten. Når dyret er fraværende, som i disse to seriene, oppstår det ofte en følelse av avstand. Kanskje er avstanden påtvunget. Det er alltid et ønske om å ha en uoppnåelig kontroll. Noe binder, begrenser, isolerer.

Editorial Splash 1 - Pernilla Zetterman

Turn Down Centre Line er en installasjon bestående av to svart-hvite videolooper. I det ene verket utfører to jenter en treningsøkt beregnet på hester. Den ene inntar rollen som hesten, og den andre driver henne med en pisk til gjentatte ganger å gå rundt eller jogge bundet i en sirkel. Det er lek og samtidig trening med stort alvor i en merkelig kombinasjon. I den andre delen av verket foregår treningen i gruppe og med kjepphester. I øvelse nr. 4 er en voksen kvinne bundet fast, også her med et tau rundt livet. Tematikken går igjen, men Zetterman gir oss svært forskjellige visuelle opplevelser i verkene sine.

Editorial Splash 2 - Pernilla Zetterman

Pernilla Zetterman om utstillingen: "Jeg jobber med arven og atferdsmønstrene som har formet meg til den jeg er - å sitte fast i en lengsel etter trygghet, i et mønster i generasjon etter generasjon."

Blant verkene i utstillingen er Zettermans monografier Behave utgitt av Hatje Cantz Verlag (2009) med tekst av Urs Stahel (Fotomuseum Winterthur) og Turn Down Center Line utgitt av Kerber Verlag i 2017. Design og konsept for Turn Down Center Line er utarbeidet av Sandra Praun og Oscar Guermouche.

Tekst av Linda Bergman

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - oppdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et vakkert møbel - det representerer også et viktig kapittel i designhistorien. Sofaer i ulike varianter som er resultatet av banebrytende innovasjon og nøye gjennomtenkte estetiske valg. Ved å studere designikoner får vi et godt innblikk i designernes visjoner, men også en bredere forståelse av tidsperioden de ble skapt. I tillegg til å være historiske artefakter er de også inspirasjonskilder for moderne designere som viderefører den tidløse arven.

De mjuka formernas revolution

Myk revolusjon

Etter en tid med mye uro og usikkerhet, der hjemmet har fått en større betydning for de fleste av oss, har det oppstått en lengsel etter å ville fylle omgivelsene våre med møbler og objekter som kjennes ekstra behagelige, imøtekommende og omfavnende.

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

Til artikkelen

19.10.2021

En designer och en designklassiker med försprång

En designer og en designklassiker med edge

En designklassiker som får ekstra mye oppmerksomhet akkurat nå, er Ettore Sottsass Jr's Ultrafragola - et speil, en lampe og et kunstverk i ett som kan oversettes til Ultrajordgubbe. Unge designere lar seg inspirere av den i sine kreasjoner, og med sin tidlige postmodernistiske form passer den perfekt inn i dagens Memphis-hus, både i all-in-miljøer og i mer stilrene interiører.