Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspirasjon

En klassiker I sirlig form

26.7.2021

En formsterk klassiker

Det finnes klassikere og så finnes det KLASSIKERE. Altså møbler som virkelig fortjener å bli omtalt med store bokstaver. Et merke som passer perfekt i sistnevnte kategorier Gebrüder Thonet Vienna, eller GTV som det også kalles.

Historien begynner i Østerrike i 1853 da Michael Thonet, med hjelp av sine fem sønner, starter en møbelfabrikk i Wien. I forkant av dette har Michael allerede utviklet en ny metode for bøying av tre, som skal forenkle og effektivisere produksjonsprosessen i fremstillingen av myke, pene former. Den første stolen han designet og produserte ved hjelp av denne teknikken fikk det passende navnet N. 1. Stolen som fikk ta plass i fornemme omgivelser allerede i 1850, i Palais Schwarzenberg i Wien. Detvar også denne som ble lansert som møbelfabrikkens aller første stol. Siden den gang fikk flere liknende stoler, med nye tall i navnet, slå følge.

Det buede treet i samspill med den myke, lett fjærende rottingen ble dermed også det viktigste kjennetegnet til GTV, og denne kombinasjonen av materialer har med tiden blitt like klassisk som selve merkevaren. Og mest sannsynlig har de fleste av oss, én eller flere ganger i løpet av livet, sittet i en stol fra det anerkjente møbelhuset, enten det har vært i et privat hjem eller på en kafé et sted rundt om i verden.

Editorial Splash 1 - En klassiker I sirlig form
NYNY Unit

Men GTVs stoler har ikke bare vært en del av interiøret i alt fra palasser til kafeer, de har også hatt fremtredende roller på skjermen. I 1982 kunne vi se stolene i Poltergeist, der de skremte seerne da de beveget seg ved hjelp av overnaturlige krefter, og i 2016 utgjorde de en viktig del av interiøret til jazzklubben The Lighthouse i filmen La La Land. Det var også Gebrüder Thonet Viennas stoler som fylte scenen på Kit Kat Club i Bob Fosses Cabaret fra 1972, der Liza Minnelli spilte hovedrollen som Sally Bowles og danset med stolene som hovedrekvisitt.

For mange vil det være nettopp disse klassiske stolene man først og fremst tenker på når det gjelder GTV, men i dag rommer kolleksjonskatalogen deres også mye, mye mer. Nå står nemlig klassikerne side om side med nye, moderne tolkninger av møbler og objekter som hedrer materialkombinasjonen av tre og rotting.

Oppbevaringsskapet NYNY Unit fra 2020 er et av disse. Skapt av designbyrået Storagemilano som en hyllest til New Museum of Contemporary Art på Lower East Side i New York er designreferansene her hentetfra selve museumsbygningen der uregelmessige etasjeblokker er stablet over hverandre. Det ligger nemlig i designerenes DNA å ville tolke møblene de fremstiller på moderne vis og inspirasjonen henter de gjerne fra nyskapende arkitektur, mote og kunst. Med sine geometriske former og strukturerte rottingfronter fremstår skapet like mye som et kunstverk som et sted for lagring.

Editorial Splash 2 - En klassiker I sirlig form
Coat Rack Bench

Det svenske designfirmaet Front består av duoen Sofia Lagerkvist og Anna Lindgren som møttes da de studerte på Konstfack. Sammen står de bak flere av GTVs nyeste produkter og møbelet Coat Rack Bench er bare ett av flere vellykkede resultater der Fronts lekenhet går GTVs lange arv vakkert i møte. Lenestolen Lehnstuhl, designet av den britiske arkitekten Nigel Coates, er et annet utrolig fint eksempel på hvor godt merkevarens uttrykk kan forenes med et mer moderne formsspråk. Med sin tidløse form kunne denne mykt buede trerammen like gjerne ha blitt designet i selskapets ungdomstid, men denne ble ikke utviklet av Coates før i 2014.

Det er tydelig at kombinasjonen av mykt formet tre og rotting ble en stor suksess for Gebrüder Thonet Vienna. At møblene den dag i dag fremdeles blir verdsatte i både offentlige og private rom vitner om intet mindre enn strålende design. Og det at de også innimellom får større roller på skjermen gjør historien om Michael Thonet og hans arbeid om mulig enda mer imponerende.

Produkter i innlegget

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - oppdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et vakkert møbel - det representerer også et viktig kapittel i designhistorien. Sofaer i ulike varianter som er resultatet av banebrytende innovasjon og nøye gjennomtenkte estetiske valg. Ved å studere designikoner får vi et godt innblikk i designernes visjoner, men også en bredere forståelse av tidsperioden de ble skapt. I tillegg til å være historiske artefakter er de også inspirasjonskilder for moderne designere som viderefører den tidløse arven.

De mjuka formernas revolution

Myk revolusjon

Etter en tid med mye uro og usikkerhet, der hjemmet har fått en større betydning for de fleste av oss, har det oppstått en lengsel etter å ville fylle omgivelsene våre med møbler og objekter som kjennes ekstra behagelige, imøtekommende og omfavnende.

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den oppfunne virkeligheten

Der drømmer blir virkelighet eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner som bruker sin særegne stil til å skape visuelle fortellinger som både er fantasifulle og kontemplative i forhold til virkeligheten.

Til artikkelen

19.10.2021

En designer och en designklassiker med försprång

En designer og en designklassiker med edge

En designklassiker som får ekstra mye oppmerksomhet akkurat nå, er Ettore Sottsass Jr's Ultrafragola - et speil, en lampe og et kunstverk i ett som kan oversettes til Ultrajordgubbe. Unge designere lar seg inspirere av den i sine kreasjoner, og med sin tidlige postmodernistiske form passer den perfekt inn i dagens Memphis-hus, både i all-in-miljøer og i mer stilrene interiører.